Nieuwsbrief december 2022

Beste mensen,

Hierbij belangrijk nieuws van uw huisartsenpraktijk en apotheek voor komende periode. Voor zorg- en medicatievragen bent u van harte welkom.

Huisartsen

We hebben een nieuwe doktersassistente, Anneke Heetebrij.

Huisarts mw. S. Witteveen is al enige tijd geleden gestopt met haar werk in Blokzijl. Gelukkig blijft huisarts Sofie de Groen ons team versterken. Zij is aanwezig op de dinsdagen en zij zal komende periode ook af en toe op maandag en woensdag werken.

De hele week, m.u.v. dinsdag, is huisarts Marieke Reinders aanwezig. Zij leidt komende 2,5 jaar een ‘Physician Assistant’ op: Salomé Hofman. Sommigen kennen haar al omdat ze enkele jaren geleden als wijkverpleegkundige in Blokzijl heeft gewerkt.

In ziekenhuizen worden ‘Physician Assistants’ al veel ingezet. De laatste jaren werken huisartsenpraktijken in Nederland ook steeds meer met ‘Physician Assistants’, o.a. vanwege het tekort aan huisartsen.

Salomé Hofman volgt haar opleiding aan de Hanzehogeschool Groningen en is 2-3 dagen per week in Blokzijl. Als zij klaar is met haar opleiding mag zij een groot deel van het huisartsen spreekuur doen in de huisartsenpraktijk. Het mooie is dat zij na haar opleiding ook in onze praktijk verder zal gaan. Zij zal dus geen “voorbijganger” zijn.

  

Vakantie huisarts 2 t/m 6 januari 2023 – alleen echte spoed

Van 2 t/m 6 januari 2023 heeft huisarts Marieke Reinders vakantie en zal huisarts mw. P.J.J. Baaten van huisartsenpraktijk Voorpoort in Vollenhove alleen de spoed patiënten waarnemen. Als u een spoedvraag hebt, kunt u eerst overleggen met onze assistentes. Zij zullen contact opnemen met Vollenhove of u daar gezien kunt worden. Gezondheidsproblemen die geen spoed betreffen, zullen moeten wachten tot de volgende week. Voor medicatie kunt u deze week gewoon bij ons terecht.

Apotheek

  • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat vitamine D, en combinaties met calcium of alendroninezuur, vanaf 1 januari 2023 niet meer worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat u uw vitamine D zelf moet gaan betalen. Wij blijven graag uw vitamine D verstrekken. Het is opgenomen in uw patiëntendossier en hiermee zorgen wij samen voor uw medicatiebewaking.
  • Vanaf 1 januari 2023 gaat voor alle apotheken het preferentiebeleid in. Dit betekent dat u een ander merk van uw geneesmiddel kunt ontvangen. Om ervoor te zorgen dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft, bepaalt uw zorgverzekeraar het merk van het geneesmiddel dat u vergoed krijgt. Wij zijn niet blij met deze ontwikkeling, maar hebben er geen invloed op en zullen dit beleid moeten volgen. Er zijn hierop geen uitzonderingen mogelijk, tenzij u uw geneesmiddel helemaal zelf wilt betalen.
  • U kunt deelnemen aan de herhaalservice als u meer dan 3 medicijnen gebruikt: we zorgen ervoor dat al uw continue medicatie “gelijk gaat lopen” en vervolgens iedere 3 maanden weer voor u klaarligt. Als u wilt deelnemen aan de herhaalservice kunt u een mail sturen naar vragen@huisartsenblokzijl.nl.

Geen medische vragen aan de balie

Voor een goede doorstroming kunnen we geen medische vragen aan de balie beantwoorden. U kunt uw vragen stellen via de mail: vragen@huisartsenblokzijl.nl, via MijnGezondheid.net of via de button op onze website www.huisartsenblokzijl.nl. Indien een mailbericht voor u niet haalbaar is, kunt u ons bellen. Voordat u ons belt voor medische vragen, adviseren wij u – indien mogelijk – eerst op Thuisarts.nl te kijken. Dit is een betrouwbare website die goede medische informatie geeft en soms een huisartsenbezoek of telefoontje kan vervangen.

MijnGezondheid.net (MGn)

Al velen maken gebruik van het online maken van afspraken, e-consulten, medicatie herhalen en eigen dossier inzien. Met MijnGezondheid.net kunt u dit 24-uur per dag doen. We zijn hier heel blij mee, omdat het goed werkt. Via de website van onze praktijk kunt u zich aanmelden. U vindt daar meteen een link (inloggen patiëntenomgeving).

Landelijk beleid raakt helaas ook ons. Mede door alle gebeurtenissen in de wereld staat de zorg ook nog eens behoorlijk onder druk. Door tekort aan menskracht is de zorg aan het veranderen en helaas niet altijd ten goede. Belangrijk is dat we de juiste zorg blijven geven aan mensen die het nodig hebben. 

We wensen u een goede advents- en kersttijd.

Een hartelijke groet van het hele team!